Νομίζουμε ότι λίγα πράγματα μπορούμε να φανταστούμε στην ζωή μας που δεν χρειάζονται εξάσκηση για να μην τα ξεχάσουμε. Είτε κάποτε πήραμε, είτε όχι μία πιστοποίηση γλωσσομάθειας Αγγλικών (Lower ή Proficiency όπως συνηθίζεται να τα λέμε) σταδιακά η εξοικείωση μας με την γλώσσα αρχίζει να φθίνει. Τα ερεθίσματα που έχουμε στην εποχή μας είναι πολλαπλάσια από ότι πριν 10 ή 20 χρόνια και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας.
Σύμφωνα με την εμπειρία μας στο ‘how I DIFFER!’ συγκεντρώσαμε κάποιες κοινές ιδέες που βοηθάνε εξαιρετικά αλλά και δύο πρακτικές(bonus tips) που εφαρμόζουμε χρόνια στην διδασκαλία ενηλίκων.
1. Διαβάζουμε πρωτότυπα κείμενα στα Αγγλικά
Αν θέλετε να διαβάσετε άμεσα το επόμενο βιβλίο του αγαπημένου σας συγγραφέα γιατί να περιμένετε να μεταφραστεί?
Εφόσον το επίπεδο σας είναι ικανοποιητικό ξεκινήστε να διαβάζετε το βιβλίο σας στα Αγγλικά. Είτε είναι αστυνομικό μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα κλπ θα συμβάλλει με την ολοκλήρωση του σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του λεξιλογίου μας.
Λίγο διαφορετικά από τα βιβλία είναι τα περιοδικά. Προσφέρουν μεγαλύτερη εξειδίκευση στην επαγγελματική χρήση της γλώσσας και βοηθάνε τους επαγγελματίες πιο άμεσα από τα αντίστοιχα sites στο internet, λόγω της οργανωμένης ύλης τους που έχει μεγάλη συνοχή. Από την άλλη βοηθάνε και μικρότερες ηλικίες αν είναι σωστά επιλεγμένα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός έφηβου μαθητή μου που διάβαζε με πάθος το αγαπημένο του αγγλόφωνο περιοδικό με εξειδίκευση στην αθλητική κολύμβηση και είδαμε να υπερβαίνει κάθε προσδοκία στην κατανόηση κειμένου.
2. Χρησιμοποιούμε μόνο Αγγλο-Αγγλικό λεξικό
Καταρχάς όταν διαβάζουμε πρωτότυπα κείμενα στα Αγγλικά (βιβλία, περιοδικά, sites κ.α.) ας μην σταματάμε κάθε λίγο και λιγάκι για να ψάξουμε την μετάφραση των λέξεων. Θα ανακαλύψουμε ότι η επανάληψη μία άγνωστης λέξης μέσα σε διαφορετικές προτάσεις θα μας βοηθήσει σίγουρα να την καταλάβουμε από τα συμφραζόμενα. Είναι πιθανότερο να μας κουράσει το ξεκίνα-σταμάτα και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Ας κοιτάζουμε κάποιες λέξεις στο λεξικό μόνο όταν θεωρούμε ότι είναι ανάγκη και πάντα (μα πάντα) να επιλέγουμε Αγγλο-Αγγλικά λεξικά. Δεν αποδίδονται σωστά όλες οι λέξεις στα ελληνικά γιατί έχουν άλλο πλούτο οι έννοιες σε κάθε γλώσσα (δείτε για παράδειγμα την πραγματική διαφορά των εννοιών deny και refuse).
3. Διαβάζουμε δυνατά για να εκφέρουμε τις λέξεις
Ακούγεται λιγάκι παιδικό να διαβάζουμε φωναχτά, αλλά είναι καθοριστικό για την βελτίωση της σωστής εκφοράς των λέξεων. Όταν διαβάζουμε μία λέξη μέσα στο μυαλό μας την λέμε σίγουρα τέλεια. Κατανοούμε το νόημα της και ίσως νιώθουμε και λιγάκι Λονδρέζοι στην προφορά μας. Αυτή είναι μία μικρή, συνηθισμένη πλάνη που όλοι πέφτουμε. Ο ήχος της γλώσσας μας θα διαψεύσει την ιδέα που σχηματίσαμε μέσα στο μυαλό μας για τον τρόπο που μιλάμε.
Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω tips να πούμε ότι όταν τελικά χρειαστεί να ψάξουμε την μετάφραση για κάποια λέξη, χρειάζεται να ακούμε πάντα και την εκφορά της σε online λεξικά ή app. Προσοχή όμως να διαλέγουμε σταθερά την μετάφραση και την εκφορά στην Αγγλική ή Αμερικάνικη γλώσσα και να μην τις εναλλάσσουμε.
4. Τραγουδάμε τα αγαπημένα σας τραγούδια
Είναι πολύ ωραία συνήθεια να τραγουδάμε τα Αγγλικά τραγούδια που αγαπάμε. Τα τραγούδια μας βοηθάνε πολύ να αποκτήσει ροή ο λόγος μας και να μην κομπιάζουμε, όπως μας συμβαίνει όταν σταματάμε για να σκεφτούμε την επόμενη λέξη σε κανονικές συνθήκες.
5. Βλέπουμε ταινίες με Αγγλικούς υπότιτλους
Η μεγάλη πλειοψηφία των ταινιών είναι Αγγλικές και αυτό βοηθάει πάρα πολύ να μαθαίνουμε συνεχώς καινούργιες λέξεις. Όταν για παράδειγμα βλέπουμε ταινίες στο Netflix με αγγλικούς υπότιτλους, στην αρχή ίσως δεν προλαβαίναμε τα πάντα. Ένα χρόνο μετά θα είναι τόσο μεγάλη η πρόοδος στην ταχύτητα ανάγνωσης, στο λεξιλόγιο και στην κατανόηση της γλώσσας που θα κάνει την αρχική δυσκολία να αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Μία μικρή προσοχή θέλει για το περιεχόμενο των ταινιών καθώς μυθοπλασία ή hood films κλπ δεν βοηθάνε -για τον συγκεκριμένο σκοπό και μόνο- στον ίδιο βαθμό με mainstream ταινίες.
+1 You’ve been Bamboozled
Η παιχνιδοποίηση στην εξάσκηση της γλώσσας κάνει θαύματα για κάθε ηλικία, αν όμως της δώσουμε το απαραίτητο χρονικό περιθώριο. Το site, Bamboozle προσφέρει τεράστια ποικιλία παιχνιδιών για να εξασκήσουμε τα Αγγλικά μας. Μπορούμε να παίζουμε μόνοι μας ή σε ομάδες με φίλους μας αν θέλουμε να ανεβάσουμε το ενδιαφέρον. Επιπλέον πλεονέκτημα ότι λειτουργεί και χωρίς την δημιουργία λογαριασμού.
+2 Αξιοποιούμε sites και apps
Υπάρχουν sites που δίνουν τρομερές δυνατότητες για εξάσκηση Αγγλικών. Πολύ ωραία δουλειά γίνεται από το site, ‘breaking news English’ γιατί δίνει την δυνατότητα να διαβάσουμε την ίδια είδηση με διαφορετική περιγραφή ανάλογα με το επίπεδο μας.
Πολύ πιο ανεπτυγμένο είναι το site ‘learning English’ του BBC που διαθέτει και app. Περιέχει βίντεο, δίνει διαφορετικό περιεχόμενο για τα παιδιά από τους ενήλικες, ενώ έχει και ειδικό page για επαγγελματική χρήση της γλώσσας σε δύο διαφορετικά επίπεδα.
Υπάρχουν πολλά παραπάνω on-line tools που μπορούμε να αξιοποιήσουμε φυσικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Fliboard, το Film Club από ‘The New Work Times’, τα διάσημα TED talks κ.α. Αξίζει τον κόπο να τα ψάξουμε παραπάνω για να βρούμε ο καθένας αυτό που νιώθουμε ότι μας ταιριάζει περισσότερο
Μέσα από τις παραπάνω συμβουλές και την βιωματική εκμάθηση ξένων γλωσσών ‘στο how I DIFFER!’ μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για να γίνει η γλώσσα, τα Αγγλικά, κτήμα μας και όχι απλά ένα χαρτί σε κορνίζα.